Beschrijving
Desempoeder natuurdesem
Tarwe desempoeder
250 gram
Ingrediënten: gedroogd tarwedesem.
Benodigdheden: 250 gram desempoeder, 250 gram tarwebloem, 5 gram bakkerszout, 0,5 gram (halve afgestreken theelepel) gist, 500 gram water (28 °C).
Bereiding 1: Meng alle ingrediënten in ongeveer 4 minuten goed door elkaar. Laat 8 uur rijpen op kamertemperatuur. Plaats minimaal 12 uur in de koelkast. Desem is gereed voor gebruik. Vanaf dit moment maximaal 5 dagen houdbaar in de koelkast. Dosering: tot 40%.
Bereiding 2: Voeg 1-5% desempoeder toe aan het deeg.
Voedingswaarde per 100 gram: energie 1509 kJoule; 13,1 g eiwit; 65,1 g koolhydraten, waarvan 2,6 g suikers; vet 2,4 g; waarvan verzadigd 0,8 g; 4,8 g vezel; 0,01 g zout.
Recepten:
Alle broden kunnen na de laatste rijs gedecoreerd worden met bijvoorbeeld roggevolkorenmeel of zaden en pitten. Maak het brood voor decoratie met zaden en pitten eerst nat met een beetje water. Voeg voor luchtigere broden eventueel 12-15 gram broodverbetermiddel toe.
Witbrood
150 vloeibaar desem (zie recept op verpakking)
500 gram tarwebloem
7-8 gram zout
5 gram gist
325 gram water (± 28 graden)
Meng en kneed alle ingrediënten tot een geheel. Doe het deeg in een geoliede bak en dek af. Laat 40 minuten rijzen. Vouw het deeg dubbel. Laat het deeg 40 minuten rijzen. Bol het deeg op en plaats het in een rijsmand of bakblik. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen. Leg het deeg op een bakplaat bak het brood op 230°C in ongeveer 40-50 minuten gaar.
Grof volkoren
150 vloeibaar desem (zie recept op verpakking)
500 gram grof volkorenmeel
7-8 gram zout
5 gram gist
350-360 gram water (± 28 graden)
Meng en kneed alle ingrediënten tot een geheel. Doe het deeg in een geoliede bak en dek af. Laat 40 minuten rijzen. Vouw het deeg dubbel. Laat het deeg 40 minuten rijzen. Bol het deeg op en plaats het in een rijsmand of bakblik. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen. Leg het deeg op een bakplaat bak het brood op 230°C in ongeveer 40-50 minuten gaar.
Kleine bolletjes met durum
100 vloeibaar desem (zie recept op verpakking)
400 gram tarwebloem
100 gram durumtarwegries
7-8 gram zout
5 gram gist
340 gram water (± 28 graden)
15 gram olijfolie
Meng en kneed alle ingrediënten tot een geheel. Doe het deeg in een geoliede bak en dek af. Laat 40 minuten rijzen. Vouw het deeg dubbel. Laat het deeg 40 minuten rijzen. Weeg bolletjes af van 80-100 gram en bol het deeg op. Decoreer eventueel met durumtarwegries. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen. Leg het deeg op een bakplaat en bak de bolletjes op 230°C in ongeveer 15 minuten gaar.
Speltbrood met zonnebloempitten
150 vloeibaar desem (zie recept op verpakking)
500 gram speltbloem
75 gram zonnebloempitten
7-8 gram zout
7-8 gram gist
300 gram water (± 28 graden)
Meng en kneed alle ingrediënten tot een geheel. Doe het deeg in een geoliede bak en dek af. Laat 30 minuten rijzen. Vouw het deeg dubbel. Laat het deeg 30 minuten rijzen. Bol het deeg op en plaats het in een rijsmand of bakblik. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen. Leg het deeg op een bakplaat en bak het brood op 230°C in ongeveer 30-40 minuten gaar.