Broodbakken met de hand
Het brood op de foto’s is haverzemelenbrood.
Alle broodmixen die wij verkopen kunnen behalve in de broodbakmachine ook in de oven worden gebakken. Kneedmachines zijn vrij kostbaar in aanschaf, maar het goede nieuws is dat broodbakmachines eigenlijk best goede kneedmachines zijn. Het belangrijkste voordeel van bakken in de oven is dat het brood in een voorverwarmde oven geplaatst wordt, je krijgt daardoor een mooiere korst.
Verschil in deeg:
Omdat in een broodbakmachine niemand meer met de handen aan het deeg hoeft te zitten, mag het deeg wat meer water bevatten. Daardoor kan er ook met wat minder gist gewerkt worden. Wij hebben op al onze broodmixen de hoeveelheden voor gist en water aangegeven voor zowel machinebereiding als handbereiding. Gebruik altijd lauw tot warm water. Douchetemperatuur is prima. Wanneer je je broodbakmachine alleen als kneedmachine gebruikt houd je het recept voor handbereiding aan! Voeg niet direct al het water zoals in het recept staat toe. Op die manier voorkom je dat het deeg te nat kan worden, het laatste voeg je beetje bij beetje toe. Deeg moet soepel aanvoelen, het mag haast iets plakken.
Werkwijze:
-
Kneden
Kneed het deeg volgens het recept in de kneed- of broodbakmachine, de gemiddelde kneedtijd is 10 minuten. Gebruik je je broodbakmachine, kneed het dan met de hand nog even na. Bol je deeg op. In het eerste deel van het filmpje zie je kort kneedbewegingen. Later begint het opbollen. Met het opbollen wil je bereiken dat de elasticiteit van het deeg rondom je deegstuk wordt gespannen. Je maakt daarvoor een ronddraaiende, naar beneden gerichte beweging. De deeghuid aan de bovenkant wordt op die manier opgespannen.
-
Rijzen
Laat de deegbol rijzen onder ingevet plastic. Hiervoor kun je simpele pedaalemmerzakken gebruiken. Spuit de binnenkant even in met pancoating om plakken te voorkomen. Als je de vette kant dan tijdens het opvouwen binnenin houdt kan het vele malen opnieuw worden gebruikt. De gemiddelde rijstijd voor de voorrijs bedraagt 30 minuten. Dit rijzen kan prima gewoon op keukentemperatuur. Een bakker heeft natuurlijk een rijskast met optimale luchtvochtigheid en temperatuur, maar dat heeft hij voornamelijk nodig om een strakke planning te kunnen aanhouden. Voor de thuisbakker is 10 minuten meer of minder rijstijd meestal niet zo belangrijk.
-
Opmaken
Na de voorrijs gaan we het brood opmaken, dat wil zeggen ontgassen, vormen en in het bakblik leggen.
Pak het deeg op en leg het op de kop op je werkvlak. De mooie kant van de bol ligt dus onder. Druk de lucht er uit en duw het deeg uit tot een ovale lap. Vouw de beide korte zijkanten naar binnen en duw ze weer plat. Op deze manier krijg je een brood met een mooi gelijkmatige hoogte. Wanneer je de zijkanten niet omvouwt krijg je een hoogte in het midden van je brood, wanneer je wel omvouwt maar niet voldoende platdrukt krijg je in het midden juist een deuk. Rol vervolgens het deeg op, zorg hierbij dat je het deeg steeds wat uit rekt en vastzet. Op die manier rol je het deeg mooi strak op. De mooie kant die eerst onder zat vormt nu de bovenkant. Leg het brood in de ingevette bakvorm.
-
Narijs
Dek het brood weer af met het ingevette plastic en laat het 50 tot 70 minuten narijzen. Zet op tijd de oven aan op ongeveer 200 graden, boven en onderwarmte. Heb je een heteluchtoven zet de oven dan ongeveer 10% lager.
-
Bakken
Bak het brood in 30 tot 35 minuten. Wanneer je oven veel warmte verliest aan de voorkant is het handig om het brood na 15 minuten te keren. Haal het brood na ongeveer 30 minuten uit de vorm en bak het nog ongeveer 5 minuten op het rooster. Zo wordt de korst rondom knapperig.
Een algemeen schema:
kneedtijd: 10 minuten voorrijs: 30 minuten narijs: 50-70 minuten baktijd: 30 – 35 minuten temperatuur: 195 – 200° C (Heteluchtoven vaak 10% lager)
Tips:
- Wil je met minder gist werken, geef het brood dan meer tijd om te rijzen.
- Vind je het lastig dat je deeg plakt op je aanrecht, gebruik dan een beetje stuifbloem.
- Is het brood wat teruggezakt? Korter rijzen of minder gist.
- Wil je het brood decoreren met zaden, pitten, zemelen …… bevochtig je brood dan zodat het beter plakt.
- Decoreer je met roggebloem (blijft ook na het bakken wit), rol je opgemaakte brood er dan even doorheen.