jamreepjes
Jamreepjes zijn brosse koekjes die in repen gebakken worden. Tijdens het afkoelen worden ze in schuine reepjes gesneden. Het recept is voor ongeveer 60 koekjes.
Ingrediënten:
- 330 gram Zeeuwse bloem
- 100 gram suiker
- 300 gram koude boter
- 1 eigeel
- 1 vanillestokje (merg)
Vulling:
- citroenvulling: 4 eetlepels lemon curd
- frambozenvulling: 4 eetlepels frambozenjam en 5 gram gemalen kardemom
Glazuur:
- 120 gram poedersuiker
- 16 gram water
Werkwijze:
Doe de droge ingrediënten in een kom. Snijd de boter in stukjes en doe het samen met het eigeel in de kom. Kneed het met de hand of keukenmachine tot een samenhangend deeg. Verdeel het in 4 delen en leg het in plastic minstens 30 minuten in de koelkast. Rol de deegstukken met de hand uit tot rollen van 35 cm en leg ze per 2 op bakpapier. De repen hebben ruimte nodig omdat ze tijden het bakken breder worden.. Druk het deeg iets plat en maak met je duim een verdieping in het midden. Vul hierna 2 repen met de lemon curd en 2 repen met frambozenvulling. Varieer hiermee naar eigen smaak.
Bakken:
175 graden, 15-20 minuten. De repen mogen licht kleuren. Til of schuif voorzichtig de repen samen met het bakpapier van de hete bakplaat. Leg het 2e vel op de bakplaat en zet hem in de oven. Wanneer je 2 bakplatenhebt is dat natuurlijk nog veel gemakkelijker. De net gebakken repen breken snel.
Afwerken:
Laat de repen iets afkoelen terwijl je het glazuur maakt. Doe het glazuur in een wegwerp spuitzak. Knip een klein puntje er af en garneer de koekjes. Snijd de repen voor dat ze volledig zijn afgekoeld in schuine koekjes van ongeveer 3 cm breed.