Selecteer een pagina

Een feestelijk paasontbijt

pasen

Leuk voor het paas-ontbijt: de broodmand.

Het is wel even een gepriegel , maar het is niet echt moeilijk.

 

Ingrediënten:

  • 500 gram tarwebloem
  • 3,5 gram gist
  • 7-8 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 275 gram water

 

Er zit maar weinig gist in, dat doen we, samen met een korte voorrijs zodat je wat meer tijd hebt voor het vlechten.

De suiker zorgt voor een mooie kleur.  Insmeren met ei geeft weliswaar glans, maar verbrandt erg snel.

 

Bakvorm:

Het meest bekende schaaltje van Nederland, de blanda van ikea.

 

Werkwijze:

 

    • Maak het deeg zoals in het recept broodbakken met de hand
    • Verdeel het deeg in porties van 50 – 60 gram en bol ze op.

          

  • Vet je werkblad in met wat olie. Je deeg droogt dan tijdens het uitrollen niet zo snel uit.
  • Na een korte voorrijs van ongeveer 10 minuten begin je met het uitrollen van je bollen. Werk om en om zodat de deegstukken steeds weer tot rust komen (en dan weer gemakkelijker uitrollen) Op de linkerfoto is de helft van het deeg uitgerold. Rol door tot de strengen ongeveer 1 cm dik zijn.

             

 

  • Teken de omtrek van de blanda-schaal op de onderkant van het bakpapier.

          

  • Vet de schaal in met bakspray.

          

  • Het vlechten (eigenlijk weven) spreekt voor zich:

            

Steek het overtollige deeg af met een deegsteker.

  • Vlecht de krans voor de bovenkant. Leg hem royaal over de getekende cirkel. Eigenlijk moet de cirkel net zichtbaar zijn aan de binnenkant van je vlecht.  

Narijs: ongeveer 1 uur Je ziet de gaten in het vlechtwerk dan dichter worden.

 

Bakken:

  • Leg voor het bakken even een metalen dekseltje o.i.d. met een stukje bakpapier op de bodem. Die bakt dan mooi vlak.

          

  • 12-15 minuten op 200 graden. Kijk vooral naar de kleur. Wanneer de kleur goed is de mand even uit de oven halen, de schaal er uit wippen en nog 4-5 minuten zonder schaal bakken.

          

 

 

 

Heb je nog wat deeg over?

          ei-mand

  • Maak van wat dubbelgeslagen deeg een paar strengen.
  • Vorm een kransje waar een ei op past.
  • Plak één kant van een tweede streng aan de binnenkant van je krans
  • Leg het (ingeprikte) ei er op
  • Sla het losse deel van de tweede streng over het ei en sluit het onder het ei, binnen in de krans.
  • De baktijd is 12 minuten, in deze tijd is het ei ook gaar.

Met dank aan Herma voor de bijzondere donkere eieren die we van haar kregen. Het zijn eieren van het ras Marans.

               

               

           

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop