Ingrediënten:
500 gram tarwebloem Farina 00
300 gram water
10 gram gist
7 gram zout
Vulling:
270 gram uien
20 gram knoflook
5 gram pizzakruiden
210 gram kaas
Bakvorm:
4x mini cakevorm 15 cm
of
3x mini cakevorm 15 cm (de broden worden iets groter, er kan deeg over het bakblikje gaan hangen)
Werkwijze Schots & scheefbrood:
Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar totdat alle droge producten door het water zijn opgenomen.
Kneed in de kom of op het werkblad tot een soepel, glad deeg.
Bol het deeg op door de handen aan beide kanten van het deeg te plaatsen. Draai met de klok mee. Het deeg blijft op het werkblad rusten terwijl dit proces meerdere keren wordt herhaald. Het deeg wordt nu een ronde bol en komt op spanning te staan.
Wilt u zien hoe dit werkt? Ga naar www.bakboerderij.nl, onder het kopje recepten staan bij handbereiding een aantal filmpjes.
Vet de kom licht in met bakspray of olie.
Leg het deeg in de kom en dek af met plastic folie om uitdrogen te voorkomen.
Zet het deeg ongeveer 45 minuten op kamertemperatuur om te rijzen. Is het deeg verdubbeld in omvang? Prik met een vinger in het deeg. Blijft het gaatje in het deeg staan? Dan is het deeg voldoende gerezen. Trekt het gaatje in het deeg direct dicht? Het deeg heeft meer tijd nodig om te rijzen.
Werkwijze voor vulling:
Snijd de uien doormidden en snijd vervolgens dunne plakjes.
Pers de knoflook in een knoflookpers.
Doe olie of boter in de pan en fruit de uien en knoflook totdat dit zacht en glazig is.
Voeg de pizzakruiden toe en roer goed door.
Laat afkoelen.
Vervolg werkwijze voor Schots & scheefbrood:
Leg het deeg op het werkblad en verdeel in vier delen.
Rol het deeg met een deegroller uit tot een lange plak.
Spray de vorm in of vet in met een klein beetje olijfolie.
Zet het bakblik recht op op de korte kant, eventueel ergens tegen aan.
Verdeel ¼ deel van de vulling over de deegplak.
Strooi ¼ van de kaas over de vulling.
Steek met een deegsteker het deeg in kleine stukjes (ongeveer zo breed als de vorm). Het hoeft niet precies. Juist met onregelmatige plakjes, creeër je dit brood.
Stapel met de handen of met behulp van de deegsteker de plakjes deeg op elkaar.
Leg de plakjes deeg in het bakblik.
Dek het deeg af met plastic folie.
Laat het deeg 45 tot 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 200°C graden.
Plaats het brood op een rooster in het midden (of net daaronder) van de oven.
Bak het brood 20 – 25 minuten.
Haal het brood uit de vorm en bak nog 5 minuten af zonder vorm.
Serveer en eet het brood warm.
Het brood kan bewaard worden in een (plastic) zak of folie.
Tip:
Verdeel eventueel extra geraspte kaas over het deeg voordat het de oven in gaat.