Soda Bread

soda bread

Het belangrijkste verschil tussen soda bread en gistbrood is het gebruikte rijsmiddel.

Een  soda bread rijst IN de oven, een gistbrood rijst VOOR dat het in de oven gaat

Dit vraagt ook om een heel ander deeg. Waar gistdeeg goed gekneed moet worden om elasticiteit te krijgen is bij het soda bread kort mengen voldoende. Een soda bread is ook altijd kruimeliger en vaster van structuur.

Ingrediënten:

Werkwijze:

Verwarm de oven op 180 graden. Wanneer hij bijna op temperatuur is kun je met je deeg beginnen.

Zet een bakplaat met bakpapier klaar.

Meng alle ingrediënten in een kom. Gebruik eerst een spatel of houten lepel. Wanneer het deeg samenhang begint te krijgen ga je door op je werkblad. Niet alle meel hoeft dan al opgenomen te zijn.
Wanneer je een samenhangend geheel hebt vorm je er een bol van: probeer de zijkanten in een draaiende beweging naar onder te vouwen. Het deeg is erg plakkerig, gebruik voldoende bloem. Het hoeft geen perfect bolletje te worden. Een rustiek uiterlijk hoort erbij.
Bestrooi de bol met tarwebloem en leg hem op het bakpapier.

Snij hem in:

  • je kunt hem platmaken en dan half insnijden in een stervorm
  • je kunt hem tot aan de bodem doorsnijden in 4 delen

soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread soda bread

Werk redelijk snel door, de reactie tussen de baking soda en het zuur van de karnemelk begint direct. 

Het brood hoeft niet te rijzen maar kan direct in de oven.

Bakken:

  • 180 graden
  • ongeveer 40 minuten

Wat er dan gebeurt zie je hier:

 Baking soda is zelf ook zout. (natrium-bicarbonaat) Daarom lijkt er in het recept minder zout te zitten dan normaal. Je kunt ook andere broodmixen gebruiken.

Variaties:

gevuld soda bread:

  • 500 gram puur volkoren
  • 6 gram zout
  • 8 gram baking soda
  • 50 gram sinaasappel snippers
  • 100 gram cranberries
  • 450 gram karnemelk

sodabread gevuld soda bread doorgesneden

Gebruik je een broodmix waar al zout in zit:

  • 350 gram broodmix met zout
  • 150 gram bloem of meel zonder zout.
  • 8 gram baking soda
  • vaak minder vocht, het puur volkoren heeft altijd veel vocht nodig.

 

soda bread ingesneden in vieren

 

Groene pitjes?

Zonnebloempitten in soda bread worden na een dag groen. Dit komt door de baking soda, en is normaal.

zonnebloempitten in soda bread

 

En…..

bij dit brood praten we niet over die geur van versgebakken brood. Het ruikt anders….

 

 

 

X